Az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás

Az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás részletes szabályairól a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII.25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezik.

Az egységes környezethasználati engedélyezés tulajdonképpen egy keretszabályozás, amely szakterületi részletszabályozásokat nem tartalmaz. Az eljárás lefolytatását követően kiadott egységes környezethasználati engedély célja, hogy integrálja az egyes környezeti elemekre vonatkozó környezetvédelmi követelményeket, ezért nincs szükség az egyes szakterületi engedélyezések külön lefolytatására. Ez a megközelítés az államigazgatás egyszerűsítését és ügyfélbarát átalakítását célozta meg mind az Európai Unióban, mind Magyarországon, amely egyidejűleg szolgálja a környezet egészének hatékony védelmét és az ügyfél érdekét is.

Az egységes környezethasználati engedély köteles tevékenységeket a Korm. rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

Egyes egységes környezethasználati eljárás hatálya alá tartozó tevékenységek azonban a környezeti hatásvizsgálati kötelezettség alá (ezáltal a környezetvédelmi engedélyezési eljárás hatálya alá) is tartoznak. Ezen tevékenységek esetében a környezetvédelmi hatóság a környezethasználó kérelmére összevont engedélyezési eljárást folytat le.

Menü

Főoldal

Navigáció